Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Tvrzníková, Eliška
Tato diplomová práce se zabývá obsahovými látkami s antioxidačním účinkem v jedlých květech. V literární části jsou charakterizovány jedlé květy, antioxidanty a zdraví škodlivé látky. U vybraného sortimentu je popsána morfologie květu, dále původ, rozšíření, výskyt, nároky, použití a množení podle toho, zda jsou to druhy rostoucí ve volné přírodě nebo pěstované druhy. V Praktické části byly sbírány květy od března do května roku 2017 a hodnoceny jejich obsahové látky – vitamín C, flavonoidy, fenoly, saponiny, antioxidanty. Tato práce potvrdila, že za antioxidační kapacitu jsou zodpovědné především fenolické látky. Nejvyšší antioxidační kapacita spolu s fenolickými látkami byla v květech Bergenia ciliata.
Jedlé kvety a ich rizikové obsahové látky
Beták, Martin
Tato práce sa zaoberá charakteristikou jedlých květů, ich použitím v gastronomii, rizikami spojenými s konzumácí jedlých květů, obsahovými látkami. Tato práce obsahuje 17 různých rostlin a jejich botanický opis, obsahové látky a jejich nároky na pěstovaní. Jsou tady popsané obsahové látky a ich funkcím v lidském organizmě (primární metabolity, sekundární metabolity) a ich léčivý, popřípade škodlivý účinek. Taky sa zabývá problematikou kvantifikace ťěžkých kovů a látkami glykosidické povahy, ktore jsou toxické ve větším množství pro rostliny i lidi.
Možnosti skladování a zpracování jedlých květů
Piechová, Sandra
Diplomová práce je zaměřena na skladování a zpracování jedlých květů. Skladováno bylo 10 druhů jedlých květů v chladírně při teplotě 5°C a proběhlo dvěma způsoby: květy v krabičkách balených ve fólii a s využitím částečného vakua. Statistickou analýzou dat bylo vyhodnoceno vakuové skladování jako vhodnější. Nejlépe skladovatelné byly květy druhu Tagetes a Calendula officinalis. Jako nevhodné ke skladování byly vyhodnoceny květy Hemerocalis a Hosta lindheimeri. Vybrané jedlé květy byly zpracovány na květinový ocet, olej, máslo a lyofilizované květy. Na základě senzorické analýzy mají květinového oleje i octy stejnou možnost uplatnit se na trhu. U lyofilizovaných květů pro uplatnění na trhu hodnotitelé upřednostnili květy Rosa a Malva sylvestris.
Využití jedlých květů, léčivých a kořeninových rostlin pro potřeby gastronomie
Muchová, Tereza
Tato práce se zabývá jedlými květy, jejich obsahovými látkami a příznivým působením na člověka. Vzhledem k tomu, že dostupná škála jedlých rostlin a květů je velmi pestrá, bylo vybráno několik druhů, jejichž charakteristika a použití nejen v gastronomii, je popsána v teoretické části. Teoretická část také obsahuje bližší seznámení s látkami obsaženými v rostlinách, jako jsou primární a sekundární metabolity. V praktické části jsou uvedeny referenční příklady vybraných gastronomických podniků, které využívají jedlé květy a výrobky z nich ve svém provozu, zpracovány a graficky vyhodnoceny výsledky měření obsahových látek v jednotlivých rostlinách a představen příklad popularizace vybraných druhů při příležitosti výstavy 'Jaro na talíři' na Rybničním zámečku v Lednici.
Obsah flavonoidů a dalších antioxidantů v jedlých květech
Tvrzníková, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou jedlých květů, jejich možným použití v gastronomii, sortimentem, případným rizikem spojeným s konzumací, obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. Tato práce obsahuje 22 rostlin jedlých květů, ve které je pojednáváno o jejich původu, rozšíření, botanickém popisu a obsahových látkách, zejména látkách s antioxidační aktivitou. Je zde popsán výskyt u sbíraných druhů a stručný popis pěstování u pěstovaných rostlin. Dále jsou popsány jednotlivé obsahové látky (primární a sekundární metabolity, minerály, vitamíny), jejich význam a vliv v lidském těle a léčivý účinek na lidský organismus. V kapitole Antioxidanty je řešen jejich význam pro zdraví, funkce a metody stanovení.
Využití vybraných odrůd rodu Begonia L. jako jedlých květů
Teichmanová, Markéta
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a sortimentem sbíraných a pěstovaných rostlin, především pak rodu Begonia L. Větší pozornost byla věnována B. tuberhybrida Voss., u které se uvádí mimo jiné také základní pěstební technika, botanické rozdělení, sortiment a obsahové látky. Uvedeny jsou i způsoby úprav jedlých květů. Byla použita Begonia × tuberhybrida Voss., nejlépe hodnocen byl bylinkový tvaroh se zeleninovými hranolkami. Nejlépe hodnocená chuť byla u odrůd Cherry, Šalamoun a Kantiléna.
Možnosti skladování a zpracování jedlých květů
Piechová, Sandra
Diplomová práce je zaměřena na skladování a zpracování jedlých květů. Skladováno bylo 10 druhů jedlých květů v chladírně při teplotě 5°C a proběhlo dvěma způsoby: květy v krabičkách balených ve fólii a s využitím částečného vakua. Statistickou analýzou dat bylo vyhodnoceno vakuové skladování jako vhodnější. Nejlépe skladovatelné byly květy druhu Tagetes a Calendula officinalis. Jako nevhodné ke skladování byly vyhodnoceny květy Hemerocalis a Hosta lindheimeri. Vybrané jedlé květy byly zpracovány na květinový ocet, olej, máslo a lyofilizované květy. Na základě senzorické analýzy mají květinového oleje i octy stejnou možnost uplatnit se na trhu. U lyofilizovaných květů pro uplatnění na trhu hodnotitelé upřednostnili květy Rosa a Malva sylvestris.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.